Cirkelteorier

Jag och en vän kom in på lite teorier om hur det skulle kunna se ut i universum angående tid och återfödelse. För att kuna visa hur våra tankar gick runt i cirklar (ursäkta ordvitsen, ni kommer att förstå den vid vidare läsning).

Vi kom in på samtalet tid som sagt och forskare tror ju att det i teorin skulle vara möjligt att resa i tiden då de hittat en neotrin som reser snabbare än ljuset. Forskare säger även att om man åker i samma hastighet som ljuset skulle tiden stå till för personen som åker. Neutrinen som åker snabbare skulle alltså åka framåt i tiden. Min fråga var då hur man skulle kunna åka bakåt i tiden eftersom att min vän påstod att det skulle vara möjligt. Hon framförde entusiastiskt en av hennes teorier om hur detta skulle kunna vara möjligt. För att kunna förklara måste jag visa med följande bild. Tack för paint!
Tiden är som en cirkel och det som pågår just nu är vart den svarta punkten är. För att kunna återkomma till den punkten efter att ha rest fram lite i tiden måste man alltså kunna åka snabbare än ljusets hastighet. Om vi skulle säga att man åkte tillräckligt snabbt skulle man kunna åka runt och komma fram till slutet av där man från början var och det man redan upplevt.

Jag personligen har svårt för att tänka mig detta, då det vi redan upplev inte enligt min tro kommer att upplevas igen i livet. Det har ju liksom redan hänt och vad är det som kommer att göra att allt kommer att se ut som det var under den tiden då man reste tillbaks till. Jag vet heller inte riktigt om jag ser tiden som en cirkel, eller en linje. Tid i sig är så abstrakt att det är svårt att säga hur man ser på det. Tid är på ett sätt bara en påhittad term och om man skulle kunna springa lika snabbt som ljuset skulle det innebära att man kan leva för alltid... tillslut skulle man ju bli gammal och tiden skulle ju i sig hinna ifatt en, så på så sätt ser inte jag hur man skulle kunna slå tiden. Om det nu skulle vara så att tiden var en cirkel skulle man ju ändå "spola fram" till sin död och inte kunna komma längre än det eftersom att man skulle vara död(om man nu inte tror på liv efter döden eller återfödelse).En annan tanke från min sida är om återfödelse. Jag antar att det är detta som skiljer min väns tankar från mina i stora drag: jag tänker mycket på religion och filosofi, hon tänker på hur det skulle se ut vetenskapligt sett.
Detta är bara en tanke om hur det skulle kunna se ut. Det var lite svårt att få de olika cirklarna att bilda en stor cirkel tyvärr, men jag hoppas att ni förstår ändå. Det skall även egentligen även vara lika långt mellan alla linjer och så, tyvärr var det som sagt svårt att få till.


En cirkel är ett liv och den aubergina färgen är efter att man kommit in vid bakom slöjan alltså det läget efter att man dött. Vid det läget samlar man kraft och går igenom det man levt igenom. Pricken är helt enkelt personens olika lägen i livet. De olika cirklarna är olika livsbanor och när man levt ett liv och fått uppleva det går man in på nästa bana som en tidigare person levt. När man kommer tillbaks till den cirkeln man började vid slutar återfödelsen och man går över till.... att bli en energi kanske?... Man får helt enkelt leva efter de livsförhållanden den cirkeln håller.

Detta är bara en tanke... Tror jag på det? nja jag vet faktiskt inte riktigt. Det är så svårt att beskriva hur jag menar, men jag hoppas att det jag skrivit är förståeligt. Även detta har jag i och försig svårt att tänka mig
Min mattelärare pratade om att detta antagligen var hur många buddister ser på saker.

<---  = ett liv. | = slutet och början av andra liv.

Hur jag förberedde mig för moskén

Jag tror fullt och fast på att det är lättast att ta in saker efter en mental och spirituell rening. Så dagen innan jag åkte till moskén valde jag att duscha och tvätta håret. Vara noga med att tvätta bort allt smink och helt enkelt visualisera vattnet tvätta bort negativitet. Om jag inte gjort detta tror jag inte att jag hade kunnat njuta lika mycket av att faktiskt få uppleva en moské för första gången.

För mig var det även viktigt därför att allt som pågått tidigare inte påverkade mig lika mycket. Om dagen innan ha varit dålig känner jag att dagen efter kommer att gå så mycket bättre och mina förväntningar inför besöket blev högre.

//Psychooo-bunny

Matvanans motgångar

Lite tråkiga saker som tyvärr är något jag vet att jag kommer att behöva möta pågrund av mitt val av att bli vegan.

Jag har upplevt att inte bara andra i omgivningen, men även några av mina vänner, behandlar mitt val att prova på veganismen, ev premanent, som en börda. Att detta kan vara klurigt förstår jag, men att behandla mig som om det vore för jobbigt för att ens försöka sig på alternativa bakverk och liknande för att jag är vegan förstår jag inte riktigt. Jag har altid varit en person som försöker att se till så att alla kan äta något eftersom att jag själv många gånger har blivit bortsedd pågrund av mina matvanor. Idag har många internet och de har inte ens viljan att söka på ett recept på nätet eftersom att det är för "besvärligt". Jag skall vara ärlig och säga att jag tar lite illa upp, det känns lite som att de inte tycker att jag är "värd" att lägga ner den tiden på.

Jag vet att detta inte är något jag inbillat mig, jag känner mig så säker på det! Jag har endå vid detta laget lärt mig att inte ta det lika personligt längre, men när vänner börjar bete så känner jag mig ganska träffad. Jag tycker inte att någon har en skyldighet att ge mig mat när andra vänner eller personer runt en inte får mat, men när man har tid att ge andra och inte mig...


En mattant i skolan (som är van vid att andra får annan kost) sade åt mig att det väl inte var så stor skillnad på det jag åt innan än det jag äter nu trots att jag nu utesluter mjölk av moraliska skäl.  Jo det är stor skillnad ville jag nästan skrika ut åt hennes oförskämdhet och nedlåtande tonfall. Det hela sades efter att jag berättat att jag ville bli vegan och bett om en ny kostlapp för att kunna byta kost. Hon hade försökt leta efter en utan att hitta en. Jag hade då frågat när tusan jag skulle få den mat jag kände att jag ville ha eftersom att jag inte fick någon lapp. Nästa vecka blir det väl hade hon svarat (detta hände en tisdag eller onsdag). Aldrig hade hon sagt så till en allergiker eller en muslim som skulle bett om annan mat.

sammanfattning av moské-upplevelsen

Var i moskén under fredagsbönen. Jag personligen brukar vilja utmana mina fördomar och jag jobbar just nu mot mina fördomar mot muslimer. Jag skulle inte vilja påstå att jag har många fördomar, men de finns ändå där. Besöket vid moskén var en bit på vägen måste jag påstå. De var jätte välkomnande och vi fick ställa frågor. Jag blev riktigt sugen på att gå och lära mig arabiska, och jag lärde mig en del  t.ex. att man som muslim tror att man har en ängel på vardera axel som vaktar över en.

¤Det började med att vi fick gå in i moskéen och satte oss på golvet vid åskådarplater. Där berättade imamen vad som skulle hända och ungefär vad de skulle prata om. Eller ja... imamen pratade på bosniska och sedan hade vi en man som översatte det imamen sade.

¤De började med bönen och vi fick sitta där och titta. De hade drop-in eftersom att vissa inte kan alla tider så det kom in folk lite då och då. Bönen skedde på arabiska och när den var slut gick en del. Det imamen pratade om var bl.a vallfärden till Mekka.

¤Imamen och mannen stannade kvar, men också ett fåtal andra. Vi fick flytta fram, och jag hade turen nog att få sitta längst fram under både bönen och frågestunden. Vi var där med skolan och vi elever fick fråga vad vi ville. Våra vuxna lärare hade på sig sjalar över huvudet eftersom att man i en moské skall ha något som täcker huvudet inför Gud och dessa gjorde detta av respekt. Vi elever fick ha om vi ville, men eftersom att vi inte räknas som religiöst myndiga behövde vi inte ha det. Alla i klassen var väldigt respektfulla så det hjälpte verkligen.Här var några frågor som ställdes:

Hur gör en muslim om den blir hungrig under ramadan(fastemånaden),

Är koranen alltid grön,

Har du märkt en ändrad uppfattning av muslimer sedan 11 september attacken (jag som frågade),

Vad finns det för andra större likheter mellan kristendomen och islam (jag som frågade),

Varför skall man inte äta griskött,

Vad finns det för andra kostvanor mer än att det är förbjudet att dricka och äta griskött? (jag som frågade),

Hur gör en kvinna i burka om hon vill äta (jag kom på frågan, men kunde inte med att fråga den därför gjorde en vän det istället),

Om man skulle konvertera till islam, vart skulle man vända sig om man skulle vilja lära sig arabiska (minn fråga),

Är ni sunniter?

Var det svårt att anpassa sig till den svenska kulturen efter att ha bott i Bosnien,

vad anser ni om flergifte

Ja jag kommer inte riktigt ihåg alla frågor för det var ju en del som sagt. Jag kommer inte ens igår de frågor jag frågade.Vi fick en olja på handen som skulle likta som Mekka, den påminde mycket om rökelse och somliga tyckte att den var för stark, men jag är uppvuxen med rökelse i hemmet och tyckte att den luktade hur gott som helst. Det var nog mysk och lite muskotnöt i. De var verkligen jätte trevliga och jag kände mig hemma i den miljön då det på något sätt kändes så naturligt. Jag skall vara ärlig och säga att jag tyckte att det var trevligare i den moskén med mattor på golven och så än de kyrkor jag varit i. Men jag antar att det hör till att jag älskar arabiska, indiska, egyptiska- och liknande kulturer.

Jag passade själv på att be, men jag frågade också mig själv om det kändes bra med den nya veganska kosten. Det passar mig och jag trivs med det. Det finns en del jag tagit med mig från upplevelsen, men även små saker. Jag har också kommit fram till att jag känner mig mer bekväm med att be om jag har något på huvudet, vilket jag har muslimer att tacka för. Sedan är det klart att det finns saker jag inte håller med om i islam och det finns ändå anledningar till att jag inte tror på det de gör, så muslim har jag inte blivit. Däremot har jag hittat saker i islam jag känner passar mig och kombinerat dessa med det jag tror på.

nu kan jag lätt säga: Jag är inte muslim, det här är varför.... men jag tycker att många delar av religionen är väldigt fina// Psychooo-bunny

Skall besöka en moské

Jag skall åka till en moské. Jag visste inte att det fanns en moské i staden där jag bor och blev därför positivt överraskad när min lärare berättade detta. Jag skall dit nu på fredag och får sitta och se på när muslimerna deltar i fredagsbönen.

Det skall bli intressant och jag ser fram emot det. Har alltid velat besöka minst en helig byggnad/tempel tillhörande de stora världsreligionerna (men även från andra religioner). Än så länge har jag besökt ett hinduiskt tempel, en kristen kyrka och snart kan jag bocka av en moské på listan. Efter att jag varit där får jag ställa frågor till imamen (böneledaren) och jag vet faktiskt inte riktigt vad jag skall fråga än.

Jag skall själv erkänna att jag har några fördomar om islam som jag måste bryta mig loss från och det känns som ett bra tillfälle för det nu!

Varma kramar// Psychooo-bunny

Prova på vegankost

Jag har ju tidigare skrivit lite om hur man kan gå över till antingen vegetariskt eller vegansk kost så undrar ni något är det bara att läsa. Har läst lite om hur djuren behandlas i mjölk- och äggindustrin och har kommit fram till att jag vill prova vegankost ett tag. Jag skall börja på onsdag (för det är då fullmåne vilket för mig känns som en bra start) och jag tänkte hålla det tills slutet av denna månaden för att sedan se vad jag tycker om det. Jag kanske fortsätter om det verkar vara något som passar mig.

Jag vill alltid prova nya saker innan jag kan säga: "Nej detta är inte något för mig"/"Ja detta känns bra".
Ha det så gott

//Psychooo-bunny

Mitt nya påhittade visdomsord!

Var din egen förebild

//Psychooo-bunny

Ljus och mörker

Mina tankar kring mörker och lju är: utan ljus finns det inget mörker, det gäller bara att hitta ljuset så att det kan balansera upp mörkret. Varken mörker eller ljus är positivt, det är balansen mellan de två faktorerna som får dig att faktiskt uppskatta livet.

//Psychooo-bunny

Rolig info: Örnar ser fler färger

Tänkte bara dela med mig av lite rolig information... Örnar kan se fler färger än människor! är det inte fantastiskt! det finns färger vi inte ens har sett.

Varma hälsningar//Psychooo-bunny

Djur känsligare för naturkatastrofer

För att vi människor skall kunna höra ljud krävs det att frekvenser måste vara minst 20 Hz. För er som är osäkra över vad detta innebär kan jag förklara det på följande vis: vi kan höra en gitarr om strängarna svänger fram minst 20 gånger per sekund. frekvensen är alltså antalet svängar per sekund och det mäts i Hz (eller hertz). Vi kan höra 20-20 000 Hz och övre gränsen skall tydligen variera beroende på vem man är som person.

Med detta sagt vill jag gå vidare till djurs förmåga att höra ljud. Infraljud är när frekvensen är lägre än 20 Hz (vilket är det lägsta människor kan höra). Infraljud kan skapas ur vulkaner och av kraftiga vågor.

De tvivlare som finns där ute som inte kunnat tro att djur faktiskt kunnat förstå vad som hände när vi pratar om olika tsunamis kommer jag att bevisa motsatsen. Sanningen är den att de kunde höra de vågor som kom mot land då de kan höra infraljud.Min kontaktperson berättade för mig att det var någonstans (om det var Indien eller var det var) där det varit tsunami. Först trodde man att många av de naturfolken skulle ha dött i en så stor tsunami, men detta visade sig inte vara fallet. Naturfolken hade sett att djuren börjat ta sig upp på bergen och hade då förstått att djuren flydde. De följde djuren upp till bergen och överlevde därför.

Jag tycker att det är sorgligt att man idag inte kan läsa av djur på samma sätt om man inte är av ett naturfolk eller studerar djur. Människors förståelse för djur har nästan dött ut och om möjligt vill jag kunna bevara lite av detta enastående språk.

Hoppas ni lärt er något nytt// Psychooo-bunny

RSS 2.0